Oświadczenie Burmistrza Przasnysza dotyczące Dni Przasnysza i Ziemi Przasnyskiej

Szanowni Mieszkańcy Przasnysza

W związku z burzą połączoną z ulewnym deszczem, która przeszła nad naszym miastem w dniu 28 czerwca 2014 roku i spowodowała uszkodzenia sprzętu muzycznego i oświetlenia oraz sceny, zmuszony byłem przerwać tegoroczne zaplanowane na 28 i 29 czerwca Dni Przasnysza i Ziemi Przasnyskiej. Uszkodzenia były tak znaczne, że uniemożliwiały występ gwiazd tj. zespołu IRA oraz Andrzeja Piaska Piasecznego z Zespołem. Jednocześnie podjęte próby zorganizowania sprzętu o tożsamych parametrach spełniającego wymagania obu zespołów zakończyły się niepowodzeniem. Po ustaleniach poczynionych z menadżerami obu zespołów koncerty zostały odwołane. Propozycja menadżera zespołu Andrzeja Piaska Piasecznego by koncert odbył się w Miejskim Domu Kultury w planowanym terminie tj. w dniu 29 czerwca o godz. 22.00 po mojej konsultacji z innymi osobami zaangażowanymi w organizację imprezy nie uzyskała akceptacji.

Wobec braku możliwości przeprowadzenia koncertów tych dwóch zespołów, które miały być gwiazdami święta naszego miasta pozostałe występy innych grup i naszych lokalnych artystów zostały również odwołane.

Pragnę uspokoić mieszkańców Przasnysza, w czasie nawałnicy nikomu nic się nie stało i to jest najważniejsze. Wszyscy wykonawcy zadeklarowali wstępnie chęć zagrania koncertów w innym terminie na uzgodnionych wcześniej warunkach. Również z innymi podmiotami gospodarczymi zaangażowanymi w organizację imprezy uzgodniono warunki ich udziału w święcie miasta w innym terminie bez strat dla budżetu Przasnysza.

Niestety najbardziej poszkodowani są mieszkańcy naszego miasta i z tego powodu jest mi ogromnie przykro.

Dołożę jednak wszelkich starań, żeby Dni Przasnysza i Ziemi Przasnyskiej odbyły się w innym terminie, mam nadzieję, że z tymi samymi gwiazdami lub innymi reprezentującymi podobny wymiar artystyczny.

Burmistrz Przasnysza

Waldemar Trochimiuk